Kaunista kierrätysdesignia

Outi
Outi Pyy muistutti, että on hyvä opetella luopumaan vaatteista ja materiaaleista, jotka ovat jääneet kaappiin lojumaan. Outi itse hankkii paljon materiaaleja töihinsä kirpputoreilta. Kuva: Satu Rantala.

Mielenkiintoinen ilta on takana! Aikataulustaan jäljessä ollut bussi piti meitä jännityksessä viime hetkille asti, ja suoraan bussilta yleisön eteen astellut Outi Pyy piti yleisöä otteessaan seuraavat pari tuntia. Tiistai-illan luento, Kaunis kierrätysdesign – inspiraatio vs. käytäntö, herätti paljon ajatuksia.

Trashionistaksi itseään kutsuva Outi Pyy on kierrätysmuodin sanansaattaja, muotisuunnittelija ja blogisti. Outi kertoi omasta tiestään kierrätysmuodin maailmaan, ja kannusti kaikkia käsitöiden pariin. Paitsi että käsitöiden tekeminen on rauhoittavaa ja terapeuttista, se lisää keskittymiskykyä ja tätä kautta vähentää muistisairauden riskiä. Itse tekeminen on lisäksi eettistä ja kierrätysmateriaaleja käyttämällä myös ekologista.

Luennon aluksi Outi pyysi yleisöltä tarkkuutta termien käytössä. Kierrätyksestä pitäisi puhua vain silloin, kun käytettävä materiaali on jossain vaiheessa luokiteltu jätteeksi. Uudelleenkäytöstä on kyse silloin, kun materiaali työstetään alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poikkeavaan käyttöön tai esimerkiksi kirpputorilta hankittu vaate käytetään uuden vaatteen materiaaliksi.

Outi avasi myös kierrätyssuunnittelun prosessia, joka ei etene yhtä suoraviivaisesti kuin suunnitteluprosessi yleensä. Kierrätyssuunnittelussa kun on usein lähdettävä liikkeelle materiaalista – siis siitä, mitä on riittävästi saatavilla. Outi kuvasikin kierrätyssuunnittelua ”palluraksi”, jonka ytimessä on haluttu tuote, ja sen ympärillä kehässä kaikki tuotteeseen vaikuttavat tekijät kuten materiaalin saatavuus, tuotantoaika, materiaalitestit ja tuotteen kustannusrakenne.

Vaikka Outi avasi tuotteen kustannusrakennetta lähinnä käsityöyrittäjiä ajatellen, antoivat nämä exelit varmasti ajattelemisen aihetta myös harrastajille ja kuluttajille. Nopeasti tuotetun uniikkituotteen myyntihinnasta jää yrittäjän käteen vajaa 10 % ja sarjatuotetun tuotteen hinnastakin vain parikymmentä prosenttia – mikäli koko sarja menee kaupaksi.

Illan aikana Outi kävi läpi kierrätyssuunnittelun tyypit ja säännöt. Hän myös antoi käsityöyrittäjille hyviä vinkkejä työkaluista, jotka helpottavat yrittäjän arkea. Erityisesti hän kannusti käsityöyrittäjiä etsimään inspiraatiota nimekkäiden muodinluojien töistä, hakeutumaan yhteistyöhön ja luopumaan ”Toi oli mun idea” -ajattelusta. Käsityön paras olemus on se, että jokainen tekijä tekee omanlaistaan jälkeä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s